Aragón és així > Saragossa > Zaragoza

Zaragoza ciutat: Cartoixa de l'Aula Dei. Zaragoza. Aragó.

Cartoixa de l'Aula DeiVinos Divertidos : Colección Wine Animals


L'ordre dels cartujos ocupa un lloc fonamental en el moviment de reforma monàstica que domina Europa en el segle XI. Aquesta congregació tracta de combinar la vida eremítica solitària -viuen en cel·les aïllades entorn d'un gran claustre- amb la vida comunitària en l'església, el refetor, la sala capitular ...

L'arquebisbe Don Hernando d'Aragó va ser protector de la Fundació de la Cartoixa d'Aula Dei. La primera pedra es col·loco el 29 de febrer de 1564.

Es tracta d'un dels conjunts artístics més importants d'Aragó. L'església pertany al gòtic tardà del segle XVI, de planta de creu llatina i tres trams en la nau única amb capçalera rectangular i un creuer poc destacat. Està coberta amb voltes de cruceria estavellada.

Després de l'altar està la capella del sagrario que es aboveda seguint el sistema dels cimborris aragonesos del segle XVI com el de la catedral de la Seu.

La ornamentación fonamental de l'església correspon a la segona meitat del segle XVIII. Destaca la portada, llaurada en yeserías barroques, el retaule major en fusta tallada, policromada i orada en el qual van intervenir els germans Ramírez; o les llunetes amb àngels de la part superior de l'altar major de Francisco Bayeu.

Es va pensar a decorar amb pintures els murs de l'església, que havien d'integrar un gran fris que cobrís totalment els dos murs laterals i el més curt dels peus. És possible que el pare de Goya treballés en l'església com dorador quan els Ramirez van fer el gran retaule barroc, i tots els experts coincideixen a subratllar les relacions amistoses de Goya amb els Cartujos, especialment la seva relació amb el Pare Félix Salcedo, i que acceptés treballar allí executant les pintures que ara es poden contemplar per tots els visitants.

Al costat de l'església destaquen també els claustres, tant els dos petits com el gran, interessant mostra de l'arquitectura manierista aragonesa.

Actualment, la cartoixa d'Aula Dei és l'única que està reposada des de 1903, ja que a Aragó els monestirs cartujanos van sofrir les conseqüències de les lleis desamortizadoras de Mendizábal (1835).

Iglesia Aula Dei Zaragoza
Pintures de Goya en l'Església de l'Aula Dei de Zaragoza

Accés a les pintures de Goya

Amb la finalitat de donar una resposta a la demanda de qui desitgen visitar les pintures de Goya, preservant, alhora, el recolliment en el recinte privat dels cartujos, se signo un acord entre el President aragones i el Prior de la Cartoixa saragossana, per a un projecte arquitectònic que permet l'accés des de l'exterior del recinte fins a la nau de l'església, mitjançant una entrada que va a donar a l'antic celler que, al seu torn, comunica amb el passadís d'accés a l'església.

Els edificis de la Cartoixa d'Aula Dei formen un recinte tancat per una muralla de maó en l'interior del qual es troben totes les dependències. Des de la carretera de Montañana a Sant Mateu de Gallego s'arriba per un passeig arbrat fins al pabellon d'accés i d'allí al jardí d'honor. Aquest es troba tancat per tres costats; al capdavant la façana de l'església, a la dreta la hospedería i a l'esquerra el pavelló de les cel·les dels germans. L'església està flanquejada per dos claustres; el del costat de l'Evangeli té al seu al voltant el refetor, la sagristia i la biblioteca, i el del costat de l'Epístola és el claustre de les capelles. Darrere de l'església està el gran claustre amb les cel·les.

La hospedería és un edifici de planta baixa sobre celler, la qual rep llum natural gràcies a l'elevació del sòl de la planta baixa. El celler té planta rectangular i coberta de voltes de crucería sobre pilars de maó. En un ala del seu extrem posterior esquerre conté el soterrani, el lagar, i en planta baixa els magatzems. Aquest edifici està separat uns tres metres de la muralla exterior per un pas que comunica el parc situat al sud amb les obediències situades al nord.

Per la part exterior de la muralla i sensiblement paral·lela a aquesta discorre el camí d'accés a la presa de Urdán, sobre el ric Gállego, que és el azud que alimenta la sèquia del mateix nom.

La solució arquitectònica consistio a utilitzar i posar en valor el celler monàstic com pas obligat, utilizandola, a més, com recinte d'explicació tant de les pintures de Goya com de la Cartoixa.

Horari de visites:

Les visites es realitzen els últims dissabtes de cada mes, prèvia petició d'hora en el telèfon +34 976 714934 de Saragossa (Departament d'Educació i Cultura del Govern d'Aragó).
De 9 a 15 hores.

Panoràmiques de Saragossa des de La Seu i el PilarMonuments

Una breu relació d'altres importants monuments que poblen la ciutat seria la següent:Altres informacions del MunicipiConceptes en ordre alfabètic sobre Aragó

Una col lecció de imatges guardades del temps amb les millors il.lustracions d'edificis i ciutats de segles passats.
Les fotografías mes actuals et mostraran un Aragó actiu.
la realitat simbòlica es representen en els seus banderes.

Espectacular i únic és el Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut.

La realidad tecnológica y social també és d'interès.

Meravella't amb els dibuixos i aquarel de Teodoro Pérez Bordetas.

La Seo | El Pilar | Mudéjar | Goya | Museu Provincial Saragossa
Turisme Rural | en Zaragossa | Geologia | Naturalesa
Huesca | Teruel | Zaragossa | Aragó | Provìncia | Comarcas
Índex Alfabètic | Temàtic | Direccions Turisme | MapasAragón es así. Zaragoza ciutat: Cartoixa de l'Aula Dei., Cartoixa de l'Aula Dei, Zaragoza Provincia de Zaragoza. Saragossa, Catala, Naturalesa, maps, Mudejar, Asociacio Cultural Aragó Interactivo Multimedia. fotografies i il.lustracions. Aragó es així. Província de Saragossa

Copyright 1996-2020 © All Rights Reserved Francisco Javier Mendívil Navarro, Aragó.

Per consultar, aclariments o corregir errors si us plau escriu-nos

Avís Legal. Esta actividad de la Asociación Cultural Aragón Interactivo y Multimedia
Espera acostar-Aragó a casa teva.
Aigua a Aragó, salut i benestar