Aragón és així > Saragossa > Zaragoza

Zaragoza ciutat: Palacio de la Aljaferia. Zaragoza. Aragó.

Zaragoza Islàmica


L'època islàmica -la Sarakosta o Medina Albaida dels àrabs va ser cabdal de la Marca Superior del- Andalus i una de les més importants i belicosas taifas en el moment del desmembrament del califato de Còrdova- té a Saragossa un dels més bells, complexos i únics exponents monumentals del moment de constitució dels regnes de taifas: el palau de la Aljafería, considerat com el més important d'Occident de la seva època, el segle XI.

El nom del palau deriva del seu constructor, Abu Jafar Ahmed Almoctadir Bilá (de jafar, al-jafaría i, després Aljafería), governador de la taifa saragossana entre 1047 i 1081.

La fàbrica primitiva d'aquest palau o cinquena d'esbarjo, construída a extramurs al costat de la marge dreta de l'Ebre, era de planta rectangular, amb una sòlida muralla exterior amb torrasses i sufrío diferents modificacions i irreversibles destruccions amb el pas del temps. Les dues èpoques de modificacions de la fàbrica primitiva corresponen als regnats de Pedro IV i els dels Reis Catòlics, sent, des de la reconquesta de Saragossa per Alfonso el Batallador en 1118, alcàsser dels reis cristians.

Va ser presó de la Inquisició en temps dels austrias mentre que els borbones feien gala d'un absolut menyspreu per l'obra, especialment Isabel II, sota el regnat de la qual es praticó la més bàrbara destrucció de l'obra al destinar-se el palau a caserna -caràcter que va mantenir fins a fa tan sols algunes decadas.

Actualment, el palau ha experimentat una restauració en profunditat amb motiu de la seva destinació a seu del parlament autònom regional, les Corts d'Aragó.

Iglesia de San Martin en La Aljaferia Zaragoza

AL palau s'accedeix per la seva ala oriental, a través d'una porta amb arc de ferradura que dóna entrada al cridat pati de l'església per aixecar-se allí, a mà dreta, l'església de San Martín, obra d'estil mudèjar, del segle XIV. Des d'allí s'accedeix ja a la part central de l'època primitiva del palau, un pati cridat de Santa Isabel. És de planta rectangular, amb pòrtics en els costats més curts restaurats amb còpies de la decoració original, que es custodia en el Museu Arqueològic Nacional.

Patio interior Aljaferia en Zaragoza

En la part dreta o nord del recinte es troben les dependències més antigues i millor conservades de la fàbrica, sobretot la petita i hermosísima mesquita, que és de planta quadrada en la base i octogonal en altura, amb un esbeltísimo arc de ferradura en el buit del mihrab. Aquest petit oratorio és una autèntica joia en el seu gènere i si bé la cúpula no és la primitiva de l'obra, els arcs mixtilineos, els bellíssims capitells d'alabastre i la complicada decoració de ataurique adonen de la riquisima cultura i sensibilitat artística dels hispanomusulmanes de la Vall de l'Ebre en el llunyà temps de l'onzena centúria.

Escalinata con yeserias en Aljaferia Zaragoza

Les altres dependències d'obligada visita es troben en la primera planta del palau, en la seva ala oest. Per una majestuosa escalinata s'accedeix al cridat Palau dels Reis Catòlic, on existeixen dues peces fonamentals: el Saló del Tron i les sales annexes conegudes com dels passos perduts.

Salón del trono en Aljaferia Zaragoza

Les obertures de les portes i finestres presenten bellíssimes yeserías, però potser la peça més majestuosa siguin les hermosísimas techumbres mudèjars realitzades en fusta daurada i policromada. L'obra va concloure en 1492 i és junt, a la Llotja, un magnífic exponent del cridat estil Reis Catòlics a Aragó.

Yeserias en Aljaferia Zaragoza

Extraido del llibre: Guia per a viatjar per l'Ebre.
Textos © José Manuel Marcuello Calvin
Fotos © Miguel Angel Latorre

Panoràmiques de Saragossa des de La Seu i el Pilar

 

Monuments

Una breu relació d'altres importants monuments que poblen la ciutat seria la següent:

 

Altres informacions del Municipi 
Índex sobre Aragó

Una col lecció de imatges que atresoren anys amb les millors il.lustracions històriques.
Pots contrastar això amb les fotografies actuals sobre Aragó.
no et perdis el Mudèjar, Patrimoni de la Humanitat.

Tens una invitació a recórrer la Província d'Osca.

En Genealogía Aragonesa poden informar-te sobre com localitzar als teus avantpassats.

Meravella't amb els dibuixos i aquarel de Teodoro Pérez Bordetas.La Seo | El Pilar | Mudéjar | Goya | Museo Provincial Zaragoza
Turismo Rural | en Zaragoza | Geología | Naturaleza
Huesca | Teruel | Zaragoza | Aragón | Provincia | Comarcas
Indice Alfabético | Temático | Direcciones Turismo | MapasCopyright 1996-2019 © All Rights Reserved Javier Mendívil Navarro, Aragó.

Si creus que falta alguna cosa, o està confós escriu-nos

Avís Legal. Esta actividad de la Asociación Cultural Aragón Interactivo y Multimedia
És una tasca de difusió d'Aragó a Internet.
L'aigua esperança i futur