Aragó > Teruel

Los Cañones del Río Martín. Provincia de Teruel. Teruel. Aragó.

Parque culturalVinos Divertidos : Colección Wine Animals


El conjunt format pels canons del riu Martín i els seus barrancs afluents es configura com un dels espais naturals més espectaculars i millor conservats de la província de Teruel. A això cal unir la riquesa cultural que atresoren els conjunts urbans pels quals discorre el riu, els importants i fins i tot monumentals jaciments arqueològics, les impressionants escenes pintades o gravades en nombrosos abrics amb art rupestre, i la flora i fauna, amb el volar majestuós de rapinyaires i voltors.

El relleu que l'aigua, el vent i el temps han modelat dóna lloc a un sorprenent paisatge, amb un suport geològic i una riquesa paleontològica de primer ordre, que s'ha vist enriquit per la presència d'una població respectuosa amb el seu entorn, aprofitant al llarg dels segles fins a l'últim metre de terreny disponible en un medi no molt adequat per a la pràctica de l'agricultura o la ramaderia.

D'aquesta manera, ha arribat fins als nostres dies un clar exemple del que són les formes de vida tradicionals, amb un equilibri entre l'acció de l'home per treure un màxim rendiment a la terra, i el respecte cap als diversos ecosistemes naturals de la zona.

Així, lluny de l'agricultura i ramaderia tecnificades, encara podem contemplar els tradicionals sistemes de cultiu basats en la trilogia mediterrània (blat, vinya i olivera), al costat de l'aprofitament de les escasses i ben cuidades riberes del riu Martín, amb els seus cultius hortofructícoles d'ús familiar.

Tot aquest conjunt natural, juntament amb el seu patrimoni cultural, els modes de vida, la flora, fauna, art rupestre, fòssils, boscos, vinyes o horts, és el que s'inclou dins el Parc Cultural de l'Río Martín.

recorregut

Si accedeixes a el Parc per l'oest arribaràs a Montalbán i a l'tradicional barri de Peñarroyas.   Els recursos naturals i paisatgístics són aquí abundants, als quals cal sumar la riquesa arquitectònica de Montalbán   que ens transportarà a l'època medieval, no en va ser declarada conjunt històric-artístic. Des Peñarroyas a Torre de les Arques, aprofitant la llera de l'afluent -el riu cabra-, observaràs els espectaculars afloraments d'arenoses roges, vinoses i groguenques, de gran atractiu paisatgístic, que contrasten amb el color verd fosc d'algunes espècies de vegetació de tipus mediterrani. En Torre de les Arques es manté pràcticament íntegre un castell, els orígens semblen remuntar-se als castells-refugis de segle XIV.

OBÓN

Després de recórrer aquesta infinitat de canons, de nou altres formacions geològiques canalitzen la llera.   Per Obón ja pots contemplar les vessants de gegantins pujols totalment abancalats, a força de murs de pedra amb un cert especte ciclopi, que ens donen idea de la importància de la terra en temps passats. La rica horta i els abundants pollancres redueixen considerablement el meu cabal. Sense aigua no hi ha vida i en èpoques de sequera és el morir.

ALCAINE

De l'cabezo de Benicozar nombroses fonts, d'aforament perenne, aboquen les seves aigües clares i cristal·lines a l'minvat cabal i ho fan rejovenir. Una aigua que diversos mil·lennis abans de la nostra Era ja van saber aprofitar uns caçadors-recol·lectors i incipients agricultors, ja que ens van deixar com a testimoni de la seva activitat gràfica i artística les pintures rupestres de la Canyada Marc i de l'Abric de la Figuera, que al costat de les de Obón, ens ofereixen un conjunt artístic realment singular. El penjoll i encrestado caseriu de Alcaine sobre els tallants murallones rocosos plens de talaies observa i recorda, dia a dia, les dures batalles que van sostenir en aquestes terres els moros i els cristians.

EMBASSAMENT DE COVA FORADADA

Està qualificat com d'excepcional pel seu caràcter biològic. Amb especial cura podràs veure les gracioses filigranes de l'Cabussó emplomallat, agrons, martinets, àguiles i un variat repertori d'aus molt rares de veure o en perill d'extinció, i el servei de neteja particular, els alcahuetes voltors sempre albirant el terreny i vigilant, pas a pas, el teu descens.

ALACON

Si em permets una recomanació, des Alcaine pots traslladar fins Alacon per carretera. Des d'allà aprofita el barranc de l'Morter-Regatillo per tornar de nou a la llera. Al llarg d'aquest profund barranc trobaràs nombrosos abrics plens de pintures rupestres que et oferiran una sorprenent pel·lícula sobre les formes de vida, creences i concepcions artístiques dels primers pobladors de la vall. No oblidis observar amb atenció els tancaments dels covachos que els pastors van realitzar en èpoques passades a base de pedres per tancar i protegir els seus ramats durant la nit. Ja en Alacón , els seus veïns et oferiran un refrescant glop de vi guardat gelosament en els cellers que perforen el cabezo sobre el qual s'assenta la localitat.

OLIETE

Seguidament arribaràs a Oliete, la terra ibèrica per excel·lència al Parc. Antics poblats, excavats i restaurats, t'ajudaran a comprendre l'arquitectura militar i agricola-residencial, immediatament anterior a l'canvi d'Era. A "l'Palomar", un d'aquests poblats de mida mitjana, meditaràs sobre els seus carrers perfectament enllosats, els seus magatzems, estades d'ocupació humana, restes d'enterraments en els habitatges. En definitiva, et empaparás de les seves formes de vida i coneixeràs la planificació urbanística de l'època. Molt a prop, el casc urbà d'Oliete, amb els seus estrets carrerons anulars, arcs d'entrada al que antigament va ser recinte fortificat, casalots renaixentistes, escuts heràldics, ermites ...

FINCAS DE SAN PEDRO

A la finca de Sant Pere dels Grecs, encara en Oliete, es troba l'espectacular Avenc de Sant Pere, lloc de celebració dels campionats nacionals i internacionals d'espeleologia, i considerada, per la seva peculiar estructura, com una dels avencs més importants i dignes de visitar d'Europa. Molt a prop seu, les construccions defensives iberes de el Pujol de Sant Pere. Però recorda, si vols visitar-la, que has de posar-te en contacte amb l'associació de el Parc o amb els propietaris. És una finca particular i per l'especial protecció que se li brinda a aquest paratge cal sol·licitar permís d'entrada.

ARIÑO

En Ariño, de nou, el cabal es veu augmentat considerablement. El riu Escuriza i les fonts d'aquesta localitat, que gaudeixen d'una esplèndida reputació com a aigües termals, li donen força per superar els canons de la Serra d'Arcs. En aquesta zona podràs trobar unes suposades petjades de dinosaures que no s'acaben de posar d'acord als especialistes, però sens dubte atractives com a mostra del mesquina que pot arribar a ser la Natura. Unes tombes cristià-medievals llaurades a la roca i perfectament delimitats els cossos humans, tant d'adults com de nens, es localitzen enfront de l'impressionant i altiu Santuari de la Mare de Déu de Arcos, que s'alça sobre escarpats penyals a Albalate de l'Arquebisbe i on es celebra una tradicional romeria.

ALBALATE DEL ARZOBISPO

Albalate de l'Arquebisbe també és terra de pintures rupestres visitables. Són ja els localitzats en "els Chaparros", on apareixen representats diversos arquers, cavalls, cérvols, senglars en diverses escenes. Es tracta d'una zona realment espectacular, on treballosament les aigües s'obren camí en els últims contraforts de la Serra, fins arribar a la localitat, també declarada com a conjunt històric-artístic. Aquí el caseriu fa pinya en un turó en senyal de submissió al castell-palau arquebisbal, que s'allotja en el punt de major elevació de el terreny, i està considerat com un dels exemples més antics de residència fortificada gòtica a Espanya, sense oblidar els afegits de tradició mudèjar que aporten la nota local.

Entitats i telèfons d'Interes.

El prefix provincial de Terol és: 978

Ajuntaments

 • Montalbán-Peñarroyas. San Fausto, s/n. ........... 978 750001
 • Torre de las Arcas. .............................. 978 753169
 • Obón. Iglesia, s/n ............................... 978 810291 -978 810590
 • Alcaine. Buenavista, 7 ........................... 978 810577 -978 810587
 • Alacón ........................................... 978 818301
 • Oliete. Plaza San Martín, s/n. ................... 978 818001
 • Ariño. Plaza Mayor, 2. ........................... 978 817131
 • Albalate del Arzobispo. Plaza de la Iglesia, 2. .. 978 812001
 • 

  Índex sobre Aragó

  Una col lecció de fotografies i il lustracions antigues et mostraran un Aragó antic, base i fonament de la realitat actual.
  També pots conèixer les noves imatges de pobles i llocs.
  i afegir al teu visualització unes imatges de Sant Jordi Patró de Aragó.

  Tens una invitació a recórrer la Província d'Osca.

  Localitza la situació d'Aragó en un mapa.

  Mira els dibuixos a ploma de Miguel Brunet.

  Albarracin | Maestrazgo | Mudejar | Província | Turisme Rural | en Teruel | Inici
  Huesca | Teruel | Zaragoza | Aragó | Comarques
  Geología | Naturalesa | Bestiari | Índex Alfabétic | Temátic | Adreces Turisme | Mapes

  

  Aragón es así. Los Cañones del Río Martín. Provincia de Teruel. Teruel, Terol, mudejar, Catala, Naturalesa, maps, Asociacio Cultural Aragó Interactivo Multimedia. fotografies i il.lustracions. Aragó es així.

  Copyright 1996-2020 © All Rights Reserved Francisco Javier Mendívil Navarro, Aragó.

  Si vols modificar dades o ampliar la informació subministrada escriu-nos

  Avís Legal. Esta actividad de la Asociación Cultural Aragón Interactivo y Multimedia
  És una activitat cultural.
  L'aigua a Aragó, una promesa de futur