Aragó > es així

Conèixer Aragó: Una introducció a Aragó. Aragó. Aragó.Vinos Divertidos : Colección Wine Animals


El nom d'Aragó ha guanyat un destacat lloc en la història d'Espanya

Buscar els orígens d'Espanya és acudir a l'origen d'un dels dos regnes artífexs de la seva unió política.
Encara que els estudiosos no arriben a posar-se d'acord en la pròpia etimologia del nom d'Aragó, algunes dades avalen la tesi que provingui d'una vella llengua, anterior fins i tot al celta, en la qual la paraula "arra" o "ara" va significar cursos o corrents d'aigües i "agon" varis.
De fet, encara dos rius pirinencs conserven aquest nom: el riu Aragó, que passa per Jaca, i l'Aragó-Subordán, que desemboca en el primer després de recórrer la Vall de Tiro. El nom d'Aragó, en definitiva, ens dóna a entendre l'antic de la nostra història i el seu origen pirenáico.

Conèixer Aragó.

La Comunitat Autònoma d'Aragó, avui, comprèn un territori caracteritzat per la seva gran extensió i la seva situació privilegiada a Espanya i en l'entorn europeu.
Amb 47.645 quilòmetres quadrats de superfície, és la quarta Comunitat Autònoma Espanyola, només superada en grandària per Castella-Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia. Té més superfície que països europeus com Bèlgica, Holanda o Dinamarca.
Quant a la seva estratègica ubicació, és destacable el seu paper de frontera amb Europa a través dels Pirineus (hi ha qui defineix Aragó com "Porta d'Europa" per a la resta d'Espanya). Així mateix, la capital Zaragoza i la Vallde l'Ebre es configuren com centre d'interès en la mesura que equidisten d'altres centres neuràlgics espanyols: Madrid, Barcelona, Bilbao i València, el que converteix a Zaragoza en un nus de comunicacions.

Imágen de aragón

AL consultar un mapa físic de la Península qualsevol observador repararà en la gran depressió que s'estén des de la Serralada Cantàbrica fins a la Costa Mediterrània.
Pel centre d'aquesta depressió discorre el riu Ebre, la conca del qual adopta -capritxos de la naturalesa- la forma triangular. Un triangle que té com base la costa Mare Nostrum i els costats de la qual -Pirineos i Sistema Ibèric- confluïxen en el vèrtex cántabro.
En el centre d'aquesta conca es troba Aragó, que presenta una unitat geogràfica indiscutible, centrada i condicionada pel seu gran riu, l'Ebre.

Els seus Símbols

Segons l'article tercer de l'actual Estatut d'Autonomia:

El pare Ebre.

p> Per a donar una idea clara del paper fonamental que ocupa el riu Ebre a Aragó només cap recordar que gran part dels seus 910 km. discorren per terres aragoneses.
L'Ebre constituïx la frontissa sobre la qual s'ha articulat sempre la vida de la regió i és punt de referència important en el seu esdevenir històric.
Hi ha altres característiques fonamentals que et convé conèixer:

Aragó com Cruïlla Històrica.

El passat artístic d'Aragó.

Els Aragonesos

Segons les dades estadístiques corresponent a 1991, la població de dret a Aragó és de 1.178.521 persones, de les quals 581.436 són barons i 597.085 dones.

#Así pues, aquesta dada ens duu a considerar el fet de trobar-nos davant un territori extens escassament poblat i, amb molt baixa densitat demogràfica: 24 habitants per quilòmetre quadrat (24,73 segons dades de 1991).
Altra característica demogràfica d'aquesta Comunitat Autònoma és la dispersió de la població en municipis petits i la concentració en Zaragoza ciutat, on viuen prop de 700.000 persones (la província supera els 835.000 habitants).
En la província d'Osca viuen més de 215.000 habitants i en la de Terol, poc més de 150.000.Quan el sol molt escalfa, sospita tempesta.
El bon vi no mereix provar qui no sap paladejar.
Fins el mosquit té el seu cor.Índex alfabètic sobre Aragó

Una col lecció de imatges guardades del temps podràs comprovar com era la Expo de 1908 i comparar amb l'actual.
Pots documentar-amb algunes publicacions sobre Aragó.
la informació territorial es reflecteix en els Mapes sobre Aragó.

Com un Nil que creua el desert, el Ebre travessa l'estepa.

Localitza la situació d'Aragó en un mapa.

Coneix un món en les fotografies de Serafín Urzay.Huesca | Teruel | Zaragoza | Aragó | Inici
Turisme La Seu | El Pilar | Goya | Museu Zaragoza
Aigualeix | Fauna | Flora | Geología | Fongs | Naturalesa a Aragó
Indice Alfabètic | Temàtic | Mapes | Altres AdrecesAragón es así. Conèixer Aragó: Una introducció a Aragó. Aragó. Huesca, Teruel Zaragoza. Aragó, Osca, Terol, Saragosa, Catala, Naturalesa maps, Asociacio Cultural Aragó Interactivo Multimedia. fotografies i il.lustracions. Aragó es així

Copyright 1996-2020 © All Rights Reserved Francisco Javier Mendívil Navarro, Aragó.

Actualitza la informació que consideris obsoleta escriu-nos

Avís Legal. Esta actividad de la Asociación Cultural Aragón Interactivo y Multimedia
És una activitat cultural.
Aigua a Aragó, salut i benestar